logo bloedsuiker
    Uitgave 6 - 2010, jaargang 25
Het digitale kookboek
Als u op zoek bent naar nieuwe recepten voor meer variatie in de keuken, biedt internet uitkomst. Een recept zoeken op internet gaat vaak gemakkelijker dan in een kookboek. Tenminste, als u weet waar u moet zoeken. Een korte cursus ‘watertandend wegwijs op het web’.

Op internet kunt u precies zoeken wat u wilt. Heeft u bijvoorbeeld nog een restje kokosmelk over dat op moet? Of bent u op zoek naar een voorafje voor acht personen? Op internet is het te vinden! Op de diverse receptensites kunt u selecteren op ingrediënt, het aantal personen, de menugang en bereidingstijd.

Voedingscentrum
Bij het Voedingscentrum kunt u terecht voor allerlei vragen over voeding. De informatie is samengesteld door deskundige mensen, dus absoluut betrouwbaar. Voor het recept van de dag, een weekoverzicht en het zoeken van recepten kunt u terecht op
http://recepten.voedingscentrum.nl. Handig: het recept
bevat een speciaal icoontje als het past binnen een voeding
bij diabetes!

Koken in Beeld
Koken in Beeld is een kookprogramma op internet voor mensen met diabetes die gezond en lekker willen eten. De bereiding van gerechten komt hier uitgebreid in beeld en de website geeft ook de voedingswaarde en de hoeveelheid koolhydraten van de gerechten. Leuk is dat de gerechten en de gebruikte ingrediënten uitgebreid worden toegelicht door een diëtist. Daarnaast is op de website uitgebreide achtergrondinformatie over diabetes en gezonde voeding te vinden. Koken in Beeld is te vinden op www.eetjemetonsmee.nl.

Smulweb
 In de categorie “Mens en Gezondheid” was www.smulweb.nl in 2009 de website van het jaar. U vindt er ruim 342.000 recepten! Eén van de keuzemogelijkheden is de keuken. Die gaat van Nederlands, Frans en Belgisch tot Arabisch, Mexicaans en Italiaans. Niet alle gerechten passen even goed binnen een gezonde voeding bij diabetes, maar u heeft op deze site wel de mogelijkheid op de keuze ‘Gezond & Slank’ te klikken. De recepten worden door bezoekers van de site zelf ingevoerd, waardoor de kwaliteit van de recepten sterk varieert.

Puur Gezond
Op www.puurgezond.nu ziet u dat gezond eten lekker en puur kan zijn. Kies bij elke maaltijd voor een basis van onbewerkte producten en u zit goed. Pure producten zijn bijvoorbeeld groenten, fruit, volkorenproducten, zuivel, noten, eieren, vlees en vette vis. Grappig is de Puur Piramide, een mooi alternatief voor de Schijf van Vijf. De site heeft geen zoekfunctie op specifieke kenmerken. Wel geeft de site tal van tips en recepten om het eten net wat puurder te maken, zonder dat u uren in de keuken staat. In de rubriek ‘homemade’ laat Puur Gezond zien dat u gerechten uit pakjes en zakjes ook zelf kunt maken, met heerlijk resultaat!
Met de gratis nieuwsbrief krijgt u twee keer per maand informatie in uw mailbox. In april is het kookboek ‘Puur Gezond, slank in 8 stappen’ verschenen.

Tijd voor vis
 Vis past perfect bij een voeding voor mensen met diabetes. De
gezonde omega 3 vetten in vis dragen immers bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Op de site www.visrecepten.nl kunt u zoeken op vissoort. En natuurlijk is er meer te lezen over bereidingswijzen, de manier van bewaren en de relatie tussen vis en gezondheid. Het advies is om wekelijks tweemaal vis, waarvan één keer vette vis, te eten. Met het recept van de week in uw mailbox, krijgt u in ieder geval een herinnering om minstens eenmaal per week vis op het menu te zetten.

About nuts
Ook noten mogen in een voeding van mensen met diabetes niet ontbreken. Ze helpen hart en bloedvaten gezond te houden en leveren vezels, vitamines en mineralen. Dat noten prima passen in voor-, hoofd- en nagerechten en ook als snack gegeten kunnen worden, bewijst www.aboutnuts.com/nl/recepten . Een zakje noten gekocht en benieuwd naar meer informatie en de voedingswaarde? Dat vindt u op deze site in de encyclopedie. Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van noten? Dan kunt u zich inschrijven voor de gratis digitale About Nuts nieuwsbrief. Ieder kwartaal krijgt u dan de laatste feiten over noten toegestuurd.

Geschikt versus ongeschikt
Een ‘ongeschikt recept is er eigenlijk niet. Want af en toe een keer genieten moet natuurlijk kunnen.

Een snelle check om te zien of een gerecht (in grote lijnen)
gezond voor u is:
- Bevat het hoofdgerecht 200 gram groente per persoon?
Of worden er suggesties gedaan voor bijgerechten in de vorm van groente?
- Bevat het gerecht gezonde vetten (zoals olijfolie)?
- Is het gerecht vezelrijk (te herkennen aan volkoren granen, fruit en/of noten)?
- Wat is de bereidingstijd?
- Hoeveel ingrediënten zijn nodig, heeft u een deel al in huis en zijn het ingrediënten van het seizoen (bijvoorbeeld geen aardbeien in de winter)?


Wissel af
Wissel gerechten met vlees af met vegetarische gerechten en vis. Nog een handige tip als het gaat om gezondheid:
probeer te achterhalen wie de maker van de site is. Een site die gesponsord wordt door een fabrikant die vooral potjes en zakjes saus biedt, staat vaker bol van recepten met veel verzadigd vet en zout.

Waarderingssysteem
Een tip als het gaat om lekker: steeds meer sites werken met een “waarderingssysteem”. Mensen die het recept geprobeerd hebben, kunnen het een cijfer geven. Zo weet u meteen of het genieten wordt of dat de kans groot is dat uw etentje gedoemd is te mislukken.


internet.gif


Meer recepten vindt u op:
•    www.thetasteoflife.nl. Over leren koken met verse, gezonde ingrediënten en met plezier. Stap voor stap wordt uitleg gegeven over basiskoken. Met informatie over kooktechnieken, voedingswaarden en kwaliteit van eten.
•    www.groentenenfruit.nl/veggipedia. Per groente- en fruitsoort vindt u hier alle informatie over bewaren, schoonmaken, bereiden, de voedingswaarde en wat u ermee kunt. Meestal staan er per vrucht of groentesoort ook een aantal recepten ter inspiratie.
•    www.iensrecepten.nl. De keuze is er reuze. Niet alles is even gezond…
•    www.allerhande.nl. Op deze site is uitgebreid te zoeken op verschillende ingrediënten en kenmerken van het recept. Ook verkrijgbaar als iPhone applicatie.


Aardappelsalade
Op een warme zomerse dag smaakt een aardappelsalade  heerlijk fris. Lekker bij een stukje vlees of vis. Maar u kunt een aardappelsalade ook serveren als onderdeel van een buffet als u veel gasten heeft. Ook past een lekkere grote schaal aardappelsalade perfect bij de barbecue. U maakt een overheerlijke aardappelsalade heel gemakkelijk zelf.

Voor 4 personen neemt u 1 kilo, liefst vastkokende biologische aardappels. Boen ze schoon en snij ze in plakjes of partjes, wat u het mooiste vindt. Kook de aardappel in 10 minuten beetgaar. Giet de aardappels af en laat ze afkoelen. Roer een dikke dressing van 1 bekertje zure room, 3 el mayonaise, 1 eetlepel witte wijnazijn, zout en peper. Snij 3 bosuitjes in ringetjes. Schep de afgekoelde aardappels samen met de bosui door de dressing. Als de salade te vast wordt, nog iets azijn toevoegen. Laat de salade minimaal 1 uur afgedekt in de koelkast op smaak komen.

Dit recept verscheen eerder op www.puurgezond.nu.
Exotische fruitomelet uit Mali

bereidingstijd: vijftien minuten

Nagerecht voor vier personen:
- 1 ananas
 - 1 papaja
- 2 mango’s
- 4 eieren
- 2 eetlepels suiker
 - ¼ liter melk
- sap van ½ citroen
 - 100 gram bloem
- 2 eetlepels plantaardige olie
 - poedersuiker

201006gerechten_bas_na.jpg

Voedingswaarden (per portie):
-  428 kcal
 - 60 gram koolhydraten
- 15 gram vet (waarvan 3 gram verzadigd vet)
- 11 gram eiwit

Benodigdheden:
- Garde

Bereiding:
• Splits de eieren en klop deze, met behulp van een garde, luchtig.
• Voeg melk en een beetje bloem toe aan de eieren.
• Roer het geheel goed door tot er een eibeslag ontstaat.
• Verhit de koekenpan met een beetje plantaardige olie en doe het fruit in de koekenpan.
• Laat het fruit 5 minuten trekken op een zeer lage warmtebron.
• Voeg suiker toe aan het fruit om het geheel te karameliseren, voeg ook een beetje citroensap toe.
• Laat het fruit, suiker en citroensap enkele minuten in de koekenpan bakken.
• Voeg het eibeslag toe.
• Zet nu het vuur laag en doe een deksel op de koekenpan.
• Draai de omelet eenmaal om.
• Doe de omelet als deze klaar is op een bord en maak het af met een beetje poedersuiker.

• Eet smakelijk!Op www.eetjemetonsmee.nl zie je hoe ex-topvolleyballer Bas van der Goor dit gerecht bereidt


(c) 2008 Umoja Restaurant, Frank van der Zande
facebook google plusvoeding
Een gezond hoofdgerecht bevat 200 gram groente per persoon of geeft suggesties voor bijgerechten in de vorm van groente