logo bloedsuiker
    Uitgave 4 - 2010, jaargang 25
Zeewolf uit de oven
Iedereen vindt het lekker
Karin Primavera-Luttikhuizen stuurde onderstaand recept  van “Zeewolf uit de oven” naar de redactie van Bloedsuiker. Ze zegt: ‘Ik heb het uit een Marie-Claire van een aantal jaar terug. Oorspronkelijk is het met kip. Zo heb ik het de eerste keer ook gemaakt, maar gezien de ingrediënten, citroen en kappertjes, leek het me ook heerlijk met vis. Eigenlijk is dit veel lekkerder. Ik varieer met de vissoort. Soms neem ik zeewolf en een andere keer kies ik voor kabeljauw  of tilapiafilet. Het is een succesrecept. Bijna iedereen vindt het lekker, ook mijn kinderen en kleinkinderen. Ik maak het regelmatig als we eters krijgen. Ook omdat je het zo goed kunt voorbereiden en het ziet er heel feestelijk uit als je het opdient.’


Zeewolf uit de oven

Ingrediënten voor 2 personen:

300 gram zeewolf of andere vis
1 hele citroenschil geraspt
2 eetlepels zwarte olijven
1 eetlepel kappertjes
1 doosje cherry tomaatjes doormidden gesneden
flinke scheut olijfolie
zeezout
zwarte peper
 

Bereiden:

Doe alle ingrediënten in een ovenschaal. Meng het goed door elkaar.
Zet de visschotel 20 minuten in de oven op 180 graden.

Lekker met worteltjes en gekookte aardappelen.


Reactie van diëtist Corien Maljaars:
De aanpassing van mevrouw Primavera laat heel mooi zien dat je door de vervanging van één ingrediënt een recept een heel andere uitstraling kunt geven. De combinatie met kip(filet) past op zich ook heel goed in het dieet bij diabetes, maar vis heeft als voordeel dat het ook de goede omega-3-vetzuren bevat. Zeewolf bevat niet veel vet en levert daardoor weinig calorieën maar helaas ook niet zo heel veel omega-3 vetzuren.

Veel consumenten denken dat olijfolie caloriearm is. Olijfolie bevat wel de gunstige vetten, maar levert ook veel calorieën, goed om op te letten bij het toevoegen van de ‘flinke scheut’.

In dit recept wordt zeezout gebruikt. Zeezout is wat betreft de hoeveelheid natrium (de ‘boosdoener’ van het zout) niet beter dan gewoon keukenzout. Omdat de olijven en kappertjes ook al veel zout bevatten, zou het beter zijn om helemaal geen zout toe te voegen. Een uitje, teentje knoflook of kruiden als peterselie, rozemarijn en laurier geven het gerecht een heerlijke geur en smaak.


internet.gif

Wij houden van lekker eten
Karin Primavera heeft sinds twintig jaar type 1 diabetes. Hiervoor gebruikt ze viermaal daags insuline. In haar leven nemen koken en lekker eten een belangrijke plaats in. ‘Ik ben met een Italiaanse man getrouwd en Italianen houden van lekker eten. Nadat mijn man met pensioen is gegaan, heeft hij een kookcursus gevolgd. Hij kookt nu ook met veel plezier. Als we een nieuw recept kiezen, is het belangrijkste criterium of we het lekker vinden. Ik probeer dit wel te combineren met gezonde ingrediënten. Ik grill bijvoorbeeld ook veel. Heb ik toch een koolhydraatrijke maaltijd gegeten, dan zet ik ’s nachts de wekker om mijn bloedglucose te controleren. Meestal moet ik dan wat bijspuiten.’

Motieven
Lekker eten kan veel voldoening geven. Als u er dan in slaagt dit te combineren met gezonde ingrediënten, slaat u twee vliegen in één klap. Dat bij veel mensen met diabetes andere motieven gelden bij het kiezen van een recept, blijkt uit het resultaat van deze poll die in februari door lezers van Bloedsuiker is ingevuld.


Bij het kiezen van een recept let ik als eerste op:

het aantal koolhydraten
45%
de vetsamenstelling32%
Of het lekker is10%
Of het makkelijk te bereiden is13%
facebook google plusrecept diabetesproof
Heeft u ook een recept dat u wilt laten beoordelen door Corien Maljaars? Mail het dan naar redactie@bloedsuiker.nl. Betreft de bereiding een lang bewaard familierecept? Of is het recept afkomstig uit een kookboek, een tijdschrift of van internet? Vergeet dit dan niet erbij te vermelden.
Indien wij veel inzendingen ontvangen, kunnen we niet alle recepten beoordelen. Hiervan ontvangt u altijd bericht.