logo bloedsuiker
    Uitgave 3 - 2010, jaargang 25
Boeken geschreven door mensen met diabetes
Diabetes is een aandoening die ingrijpt in je dagelijkse leven. Niet zelden zet het mensen aan tot het schrijven van een boek. Hieronder enkele boeken die geschreven zijn door mensen met diabetes.

Zwangerschap en diabetes
201003boek-zwangerschap-en-diabet.jpgSophia Lambalk geeft in Zwangerschap en diabetes 25 vrouwen een persoonlijke stem. De ervaringsverhalen rond zwangerschap en bevalling in combinatie met diabetes zijn bedoeld als steun voor vrouwen met diabetes. Het verhaal “Schildklierproblemen” bijvoorbeeld vertelt het verhaal van Ingrid die diabetes heeft en daarnaast ook hormonen slikt tegen haar schildklierproblemen. Zwanger raken blijkt een lange reis van hormoonbehandelingen en ziekenhuisopnames. Lambalk tekent uit het leven gegrepen verhalen op, maar benadrukt in haar voorwoord dat het boek niet bedoeld is als handleiding: ‘Als je een kinderwens hebt, laat je dan goed voorlichten door alle specialisten op het gebied van diabetes.’ Zwangerschap en diabetes is voor € 17,70 te bestellen via www.diabetesenzo.nl, ISBN 90−9014971−6, 2001, 128 pagina’s.

Oproep
Lambalk is momenteel bezig een nieuw boek samen te stellen over diabetes en zwangerschap. Reactie kunnen gemaild worden naar sophia@diabetesenzo.nl.

Ziekenhuis Survivalgids
201003cover ziekenhuis survivalgids Yvonne Prins.jpgSociaal psycholoog Yvonne Prins heeft veel in het ziekenhuis gelegen als gevolg van taaislijmziekte, een dubbelzijdige longtransplantatie en diabetes. Dit heeft geresulteerd in het boek Ziekenhuis Survivalgids; wegwijs in de wereld van de witte jassen. Hierin beschrijft zij de gang naar het ziekenhuis als het betreden van een andere wereld; een wereld met eigen wetten en regels. Ze pleit voor een actieve en meedenkende houding van alle mensen die in aanraking komen met de medische professie. Het is een leesbaar boek, met veel grappige anekdotes en handige tips van een ervaren ziekenhuisreiziger.
Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel voor € 17,95, ISBN 978−90−5594−5818, 250 pagina’s. Voor meer informatie ga naar www.yvonneprins.nl/ziekenhuis.

Een halve eeuw diabetes
201003diabetesnouen.jpgDiabetes … nou en? is het persoonlijke relaas van Wim Wientjes, jarenlang voorzitter van de Diabetesvereniging Nederland (DVN): “Zeventig jaar jong. Biochemicus. Zevenenvijftig jaar levend met diabetes”, zegt hij in zijn voorwoord. Wientjes schetst meer dan een halve eeuw leven met diabetes. Aan bod komen de wisselwerking van diabetes en zorgverlening, diabetes en maatschappij & politiek en vooral diabetes en jezelf. Het is geïllustreerd met verhalen van politieke figuren. Dit boek verhaalt over de verbeteringen en de verslechteringen in de diabeteszorg, maar is vooral lezenswaardig omdat Wientjes’ ervaringen voor velen opnieuw, of nog steeds, herkenbaar zullen zijn. Diabetes … nou en? Zeventig jaar belevenissen is gratis te bestellen via de site van www.changingdiabetes.nl zolang de voorraad strekt, ISBN 978−90−804452−7−7, 2007, 63 pagina’s.

Bitterzoet. Omgaan met diabetes
201003bitterzoet.gifWat doet diabetes met je leven? Bitterzoet. Omgaan met diabetes geeft basisinformatie over medische aspecten, maar gaat vooral in op de veranderingen in het privé- en sociale leven. Jet van Eeghen kiest een vraag- en antwoordvorm, waardoor de lezer inzicht krijgt in wat diabetes met het leven doet. Vragen zoals wat is een gezonde bloedglucosewaarde, wat is een hypo en hoe verzorg ik mijn voeten, passeren de revue. Maar ook: wat verandert er op sociaal vlak, hoe vertel je je vrienden dat je diabetes hebt en verandert er iets in je relatie? Bitterzoet. Omgaan met diabetes is uitgegeven door Inmerc b.v. Het is verkrijgbaar bij de boekhandel voor € 13,95, ISBN 978−90−6611−594−7, 2005, 128 pagina’s.
facebook google plus