logo bloedsuiker
    Uitgave 3 - 2010, jaargang 25
Slank met Dr. Frank?
‘Ik ben nu een halfjaar verder, ben zeventien kilo afgevallen en mijn diabetes is perfect geregeld zonder insuline en met slechts één tablet. Alle labwaarden zijn uitstekend, inclusief het vetgehalte’, aldus Rob Prinsen, gepensioneerd huisarts op de site www.eenkiloperweek.nl. Hij volgt het Dr. Frank dieet.

Het Dr. Frank dieet is ontwikkeld door internist dr. Frank van Berkum uit Hengelo. Hij zegt: ‘Als internist zie ik nu ruim 28 jaar mensen met diabetes, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Deze aandoeningen zijn vaak het gevolg van overgewicht. Nu wil ik niet de rest van mijn werkzame leven wijden aan het bestrijden van de symptomen van deze ziektes, maar de mensen helpen de oorzaak van hun probleem aan te pakken: overgewicht.’

Eiwit
Deze missie heeft geresulteerd in het Dr. Frank dieet. Onlangs promoveerde gezondheidsbioloog Stijn Soenen op dit dieet. Hij toonde aan dat mensen die kiezen voor een eiwitrijke voeding en hun koolhydraat- en vetinname beperken op een efficiënte manier afvallen. Door dit dieet verliezen ze namelijk vetmassa, terwijl de spieren behouden blijven. Dit is gunstig omdat spieren veel energie verbruiken. Door te voorkomen dat spieren worden afgebroken, blijven mensen bovendien langer op gewicht als ze hun streefgewicht hebben bereikt. Daarnaast zorgt eiwitrijke voeding ervoor dat mensen snel verzadigd zijn, oftewel snel vol zitten.

Koolhydraten
Volgens Van Berkum is het Dr. Frank dieet zeer geschikt voor mensen met diabetes. ’Het zijn juist de koolhydraten die zorgen voor hoge glucosewaarden. Door deze te verminderen vallen mensen niet alleen af, maar is hun diabetes ook beter onder controle te krijgen. Mensen moeten hun medicatie echter niet zelfstandig aanpassen, maar in overleg met hun arts.’

Begeleiding
Van Berkum wil dat zoveel mogelijk mensen profijt hebben van zijn dieet. Daarom is hij gestart met de website: www.eenkiloperweek.nl. Hier kunnen mensen het dieet gratis volgen. Via internet krijgen ze begeleiding bij het afvallen, ontvangen ze recepten en kunnen ze ervaringen uitwisselen met andere mensen die het dieet volgen. Eind februari volgden al 200.000 mensen het Dr. Frank dieet.

Boek
In januari verscheen ook het boek “Gezond Slank met dokter Frank”. Het boek legt het dieet uit, bevat recepten, boodschappenlijstjes en achtergrondinformatie over voeding. Het is verkrijgbaar in de boekhandel of via www.eenkiloperweek.nl.  De prijs is € 19,95.

internet.gif

Het Dr Frank-dieet
Het Dr. Frank-dieet bedraagt per dag gemiddeld zo’n 100 gram eiwitten en niet meer dan 30 gram koolhydraten

Welke producten passen goed binnen dit dieet?

Geschikte voedingsmiddelen
Groenten, bevatten veel vitamines en vezels, maar geen verzadigde vetten, slechte suikers en zout. Avocado is bijvoorbeeld een groente die veel onverzadigde vetten bevat en weinig koolhydraten.

Vis, waaronder zalm
Mager vlees, zoals kip
Ei, elke dag een ei mag 
20+ kaas of hűttenkäse
Magere vleeswaren
Koffie en thee zonder suiker
Water
Bouillon of drinksoep
Frisdrank light (maximaal drie glazen per dag)

Minder geschikt
Pasta
Brood
Rijst
Fruit (bevat te veel suikers)
Alcoholische dranken
Frisdranken, vruchtendranken en zuiveldranken

Beweeg!
Dr. Frank geeft veel beweegtips. Want als u erin slaagt het dieet te combineren met meer beweging, heeft u dubbel profijt. U hoeft hierbij overigens niet aan topsport te denken. Volgens Dr. Frank is de eerste stap een daalder waard; zelfs een kleine toename in beweging, bijvoorbeeld een uur wandelen per week of tweemaal per week fietsen, hebben al een beschermend effect op hart- en bloedvaten.201003Allesoverafvallen_300dpi.jpgHet laatste woord over wat de beste manier is om af te vallen is nog niet gezegd. Onlangs kwam het Voedingscentrum met een boek over afvallen en hoe u dat het beste aanpakt. Volgens het Voedingscentrum is afvallen zonder een dieet de beste manier om blijvend kilo’s kwijt te raken. Ze schrijven: ‘Het wonderdieet bestaat niet. Bovendien zijn diëten op de lange termijn moeilijk vol te houden. Bijna iedereen stopt na verloop van tijd en zit daarna weer op het oude gewicht, of is zelfs zwaarder dan voorheen.’ Dit boek legt uit hoe u in kleine stapjes, op uw eigen tempo aan uw gewicht kunt werken. Met concrete tips, motiverende interviews, pasklare menusuggesties en veertig recepten voor de warme maaltijd.
U kunt het boek bestellen op www.voedingscentrum.nl, voor € 9,95 (inclusief verzendkosten).
facebook google plusDR-FRANK1
Mensen met diabetes hebben mogelijk minder medicijnen of insuline nodig als ze het Dr. Frank dieet volgen. Dr. Frank van Berkum adviseert mensen hun medicatie niet zelfstandig aan te passen maar in overleg met hun behandelaar


cover slank met dr Frank
Het boek legt het dieet uit, bevat recepten, boodschappenlijstjes en achtergrondinformatie over voeding