logo bloedsuiker
    Uitgave 3 - 2010, jaargang 25
Hoe gezond zijn Lightproducten?
De schappen van de supermarkt staan vol met lightproducten: jam, frisdrank, chips, sap en halvarine. Het klinkt aantrekkelijk en gezond, maar is het ook zoveel beter voor uw gezondheid? En hoe zit het met de zoetstoffen die er vaak aan zijn toegevoegd?

Als op het etiket van een product het woord ‘light’ prijkt, wil dat zeggen dat het voedingsmiddel minstens 33% minder vet, koolhydraten, eiwit óf calorieën bevat. In het geval van chips zit er 33% minder vet in en light jam bevat 33% minder suiker. En bij frisdrank scoort light zelfs wel 100%: er zitten nagenoeg geen koolhydraten in.
Dat klinkt goed, zeker als u op de calorieën of koolhydraten let. Als u light chips eet, krijgt u inderdaad 33% minder vet binnen. Dat scheelt calorieën, maar het verschil is minder dan veel mensen denken. Marc Oppermans (45): ‘Ik at light chips in plaats van gewone chips omdat ik dacht flink wat calorieën te besparen. Mijn diëtist vertelde me dat het wel die 33% aan vet scheelt, maar dat ik er niet 33% minder calorieën door binnenkrijg. Dat komt door het hogere gehalte aan koolhydraten. En dat realiseerde ik me niet. Nu koop ik meestal de gewone varianten en geniet ik er wat bewuster van. Ik eet een schaaltje in plaats van een hele zak. En dat scheelt me meer dan 33%!’

Zoetstoffen
Bij veel light producten, zoals frisdrank en sap wordt de suiker vervangen door zoetstof. Zoetstoffen zijn een alternatief voor suiker als u op uw gewicht wilt letten of geen rekening wilt houden met koolhydraten in suiker. Zoetstoffen zijn te verdelen in twee groepen. Er zijn zoetstoffen die wel energie (calorieën) leveren en er zijn zoetstoffen die dat niet doen.
Xylitol, sorbitol en maltitol leveren wel calorieën en smaken ongeveer net zo zoet als suiker. Vooral in snoepgoed en producten voor mensen met diabetes zijn deze suikervervangers terug te vinden omdat ze minder stijging van het bloedglucosegehalte geven. Voor mensen die willen afvallen zijn deze zoetstoffen dus niet zo zinvol omdat ze wel energie leveren. Ook in kauwgom zitten deze zoetmakers omdat ze tandvriendelijk zijn. Er kleeft echter ook een nadeel aan: ze kunnen maagdarmklachten zoals diaree veroorzaken.
De andere zoetstoffen zijn vele malen zoeter dan suiker. Wel zo’n 30 tot 500 keer! Hierdoor is er veel minder van nodig om dezelfde zoete smaak te geven. In plaats van een eetlepel suiker volstaat een mespuntje zoetstof. Het gevolg: de producten waar deze zoetstoffen inzitten, bevatten veel minder calorieën. Vooral handig als u op uw gewicht let. Aspartaam, cyclamaat (cyclaamzuur), saccharine, acesulfaam-K en sucralose behoren tot deze groep.

Suiker versus zoetstof
Suiker is al lang niet meer verboden terrein bij diabetes. Maar het is wel goed om te weten wat suiker met uw lichaam doet. Bij mensen met diabetes type 2 maakt het lichaam zelf nog (wat) insuline aan. Kleine koolhydraatschommelingen in de voeding kan het lichaam dan waarschijnlijk zelf nog opvangen. Maar als de bloedglucose snel stijgt bijvoorbeeld na het drinken van twee glazen frisdrank, kan het lichaam dit niet meer verwerken. Dan kan het helpen om light frisdrank te nemen.
Als u het advies heeft gekregen vaste hoeveelheden koolhydraten bij de maaltijden en tussendoortjes te gebruiken, dan kunt u met de koolhydraatleveranciers “spelen”. Een tussendoortje van 20 gram koolhydraten (kh) is bijvoorbeeld in te vullen als 150 ml frisdrank (14 kh) en 1 speculaasje (7 kh) óf als 150 ml light frisdrank (0 kh), 1 speculaasje (7 kh) én een appel (14 kh).
Bij mensen met diabetes type 1 die ultrakort werkende insuline gebruiken (met insulinepen of pomp) is het weer een ander verhaal. Dan heeft u waarschijnlijk extra insuline nodig als u een glas gewone frisdrank neemt*. U kunt een glas light frisdrank nemen als u liever niet spuit of bolust voor uw drankje.
Overgewicht? Als u gewone frisdrank vervangt door light frisdrank bespaart u calorieën. Een glas gewone cola  (250 ml) levert zo’n 105 calorieën. Bij cola light blijft de teller op 1 calorie steken. Het Voedingscentrum ziet light frisdranken om die reden als de beste keuze als het om frisdrank gaat.

Kankerverwekkend?
In Nederland hebben alle gebruikte zoetstoffen een E-nummer. Hierdoor weet u dat ze in Europa uitgebreid zijn onderzocht en veilig zijn bevonden. Toch duiken er regelmatig geruchten op dat zoetstoffen kankerverwekkend zijn. Het Voedingscentrum, KWF kankerbestrijding, de Consumentenbond en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn echter van mening dat op dit moment toegelaten zoetstoffen veilig zijn.

Maximale hoeveelheid
Wel is er van alle zoetstoffen een Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) vastgesteld: de hoeveelheid die u gedurende uw hele leven dagelijks van een zoetstof binnen mag krijgen zonder nadelige gevolgen voor uw gezondheid. Van zoetjes met 40 mg cyclamaat en 4 mg saccharine per zoetje, kunt u bijvoorbeeld per dag maximaal elf stuks gebruiken. Hoeveel light frisdrank u kunt drinken, is afhankelijk van de gebruikte zoetstoffen (zie tabel). Voor kinderen liggen de grenzen lager omdat ze een kleiner lichaam hebben. Op de site van het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl ) kunt u zien wat de richtlijnen voor kinderen zijn.

Veilige hoeveelheid zoetstof en light frisdrank
ZOETSTOF
ADI IN MG/KG LICHAAMSGEWICHT PER DAG
MAXIMALE HOEVEELHEID PER DAG IN MG VOOR EEN VOLWASSENE VAN 65 KG
AANTAL GLAZEN LIGHT FRISDRANK DIE U MAXIMAAL MAG DRINKEN OM DEZE HOEVEELHEID NIET TE OVERSCHRIJDEN
 Acesulfaam-K 15 1975 11
 Aspartaam 40 2600 17
 Cyclamaat 7 455 7
 Saccharine 5 325 16
 Sucralose 15 1040 14

* U hoeft natuurlijk niet te spuiten of te bolussen als u de frisdrank neemt vanwege een hypo
facebook google plusvoeding. cola 3
Een glas cola light (250 ml) bevat ongeveer 1 calorie. Een glas gewone cola levert zoín 105 calorieŽn, oftewel ruim vijf suikerklontjes