logo bloedsuiker
    Uitgave 09 - 2009, jaargang 24
De jaarlijkse griepprik en de Mexicaanse griep

Eerder dan andere jaren krijgen 60-plussers en mensen met een chronische ziekte, waaronder mensen met diabetes, dit jaar de gelegenheid om de jaarlijkse griepprik te halen. Een paar weken later volgt de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Deze bestaat uit twee injecties met een tussenliggende periode van enkele weken. De inenting tegen de jaarlijkse seizoensgriep start in oktober.

Mensen met diabetes worden opgeroepen voor deze griepprikken omdat ze een verhoogd gezondheidsrisico lopen op het moment dat ze de griep krijgen. De gevolgen van een besmetting kunnen ernstig zijn. Denk aan complicaties als longontsteking of aan verergering van hart- en vaatziekten, longziekten of nierziekten. Bovendien kan uw diabetes flink ontregeld raken als gevolg van de griep.

Mexicaanse griep
Helaas beschermt de jaarlijkse griepprik u niet tegen de Mexicaanse griep, oftewel de Nieuwe Influenza A (H1N1). Dit komt omdat het om twee verschillende soorten virussen gaat. De Mexicaanse griep is een nieuw virus, meldt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Daarom krijgt u hiervoor een aparte vaccinatie. 

Virusremmer
Krijgt u voordat u de beide vaccinaties heeft gehad koorts, dan moet u de huisarts waarschuwen. De huisarts kan bepalen of verdere behandeling nodig is. U kunt beter niet naar het spreekuur gaan omdat u dan in de wachtkamer andere mensen kunt besmetten. Als het nodig is zal de huisarts u een virusremmer, zoals Tamiflu, voorschrijven. Een virusremmer zorgt ervoor dat de griep minder ernstig verloopt.

Milder
Er is veel tumult over de Mexicaanse griep. Dit is niet zozeer omdat het een heel gevaarlijk griepvirus is. Toen in april de eerste berichten uit Mexico kwamen, leek het om een zeer ernstig virus te gaan. Maar naarmate de griep zich verspreidde, bleek deze een stuk milder dan eerst werd gedacht. De meeste mensen herstellen binnen een week vanzelf van deze griep, net zoals bij de normale griep.

Complicaties
Wel verwacht men dat er veel mensen tegelijkertijd ziek worden, als de Mexicaanse griep eenmaal in Nederland rondgaat. Dit komt omdat het om een nieuw soort virus gaat, waartegen veel mensen nog geen weerstand hebben. Zonder vaccinaties krijgt naar schatting één op de drie mensen dit jaar de Mexicaanse griep. Dit betekent dat meer mensen ziek worden dan bij een normale griep en dus ook meer mensen ernstige complicaties krijgen. Bovendien kan het de samenleving flink ontwrichten als veel mensen tegelijkertijd ziek zijn.


Meer informatie vindt u op www.grieppandemie.nl

facebook google plusGriepprik 82861