logo bloedsuiker
    Uitgave 08 - 2009, jaargang 24
Broodje kaas
Ervaringsverhalen van mensen met coeliakie
Cobi de Jong-Strubbe uit Schagen, moeder van vier kinderen met coeliakie (spreek uit seuliakie), stelde een boek samen met de levensverhalen van achttien patiënten: ´Een broodje kaas… zonder broodje!´

Naar schatting kunnen in Nederland 160.000 mensen geen gluten verdragen, een aandoening die coeliakie wordt genoemd. Dit kwam half april boven tafel tijdens het dertiende wereldcongres over coeliakie in Amsterdam. Het probleem is dat verreweg de meeste patiënten niet weten dat ze aan deze aandoening lijden, omdat het in de praktijk lastig blijkt de juiste diagnose te stellen. Coeliakie komt redelijk vaak voor in combinatie met diabetes type 1; zo'n vijf procent van de mensen met diabetes type 1 heeft ook coeliakie.

Coeliakie is een onverdraagzaamheid of anders gezegd, een intolerantie voor gluten. Gluten zitten in alle producten waarin tarwe, haver, gerst of rogge is verwerkt. En dit gaat verder dan alleen brood en koek. Ook in allerlei sauzen, broodbeleg of vleeswaren kunnen gluten zijn verwerkt. Dit heeft grote gevolgen voor het leven van mensen met deze aandoening. Niet alleen moet levenslang een dieet gevolgd worden, maar vooral in sociaal opzicht heeft de ziekte grote consequenties.

‘Een broodje kaas... zonder broodje!' is verschenen bij uitgeverij GigaBoek. Prijs € 15,00.
Zie ook www.coeliakie-ervaringsboek.nl of lees het artikel over diabetes en coeliakie op www.bloedsuiker.nl
facebook google plusbroodje kaas