logo bloedsuiker
    Uitgave 05 - 2009, jaargang 24
Diabeteszorg in verzorgingshuizen
Goede zorg voor mensen met diabetes in verpleeg- en
verzorgingshuizen vraagt veel tijd en kennis. De uitvoering van de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen wordt vooral gedaan door verzorgenden. In hun opleiding is slechts summier aandacht besteed aan diabetes. DVN ontwikkelde een training om deze verzorgenden te ondersteunen bij het uitvoeren van hun dagelijkse zorgtaken op het gebied van diabetes.

Dagcurve
Waaraan voldoet een goede dagcurve? Hoe voer je een correcte glucosemeting uit, wat is het verband tussen medicatie en voeding en hoe herken je diabetescomplicaties? Aan deze praktische zaken wordt aandacht besteed in de training die is ontwikkeld door Jeroen Doorenbos, educator bij DVN. ‘We gaan ook in op de rol van bewegen. Mensen in een verpleeghuis bewegen vaak weinig en hebben daardoor meer kans op diabetes. Daarom is het belangrijk dat verzorgenden de symptomen van diabetes kennen en een eventuele hypo of hyper kunnen signaleren.’

Richtlijn
Momenteel is de Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen (NVVA) een Richtlijn Diabeteszorg voor Verpleeghuizen aan het ontwikkelen. Naar verwachting is de richtlijn halverwege 2010 klaar.

Meer lezen?
In de Diabc van januari, het ledenblad van DVN, stond een uitgebreid artikel over diabeteszorg in verpleeg- en verzorgingshuizen. Heeft u interesse in dit artikel? Word dan lid! Leden hebben toegang tot het digitale archief van de Diabc en kunnen oude artikelen opvragen.

Meer informatie?
Bel de Diabeteslijn (033) 463 05 66 of stuur een e-mail naar info@dvn.nl. Kijk ook eens op www.dvn.nl.
facebook google plus5c shutterstock 16217356