logo bloedsuiker
    Uitgave 04 - 2009, jaargang 24
Dik achterwerk beschermt tegen
diabetes type 2
Overgewicht is slecht voor de gezondheid. Maar hier toch een lichtpuntje voor mensen met een dik achterwerk. Eerder dit jaar meldden wetenschappers van de Harvard Medical School en het Joslin Diabetes Center in de Verenigde Staten dat er vormen van vet bestaan die geen verhoogd risico geven op diabetes type 2. Vooral een dik achterwerk lijkt geen probleem.
Dit in tegenstelling tot het vet dat zich ophoopt rondom de organen in de buik. Dit vet, ook wel visceraal vet genoemd, vergroot de kans op diabetes en hartaandoeningen.

Soort vet
Uit hetzelfde onderzoek, dat geleid werd door professor Ronald Kahn, bleek dat niet zo zeer de plek waar het vet zit telt, maar met name het soort vet. Onderhuids vet, zoals op de billen en heupen, lijkt de gevoeligheid voor insuline te verhogen. Het inwendig gelegen vet daarentegen heeft een negatieve invloed op de gezondheid. Wetenschappers gaan nu verder uitzoeken welke stoffen in het onderhuidse vet verantwoordelijk zijn voor het gunstige effect op de glucosestofwisseling.
facebook google plusshutterstock 24270286