logo bloedsuiker
    Uitgave 01 - 2009, jaargang 24
Minder energie in spieren
Spieren hebben een grote invloed op de glucosestofwisseling. Bij mensen met diabetes type 2 nemen de spieren minder goed glucose op uit het bloed. Wetenschapper dr. Patrick Schrauwen, verbonden aan de Universiteit Maastricht, toonde aan dat de "energiecentrales" in de spiercellen bij deze mensen minder goed werken.

Erfelijk
Schrauwen zag, in samenwerking met dr. Matthijs Hesselink en collega's, dat deze zogeheten "mitochondriën" op dertig procent minder kracht werken dan bij mensen zonder diabetes. Dit verschijnsel zagen ze eveneens bij familieleden van mensen met diabetes type 2. Zij hebben een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van diabetes. Kennelijk zijn de mini-energiecentrales een belangrijke schakel in het krijgen van diabetes type 2.

Trainingsprogramma
Bekend is dat beweging bij gezonde personen de werking van mitochondriën verbetert en de insulinegevoeligheid bevordert. Deze verbetering treedt op ongeacht of er sprake is van gewichtsvermindering. Schrauwen onderzoekt momenteel of een gericht trainingsprogramma ook bij mensen met diabetes type 2 de werking van de energiecentrales (de mitochondriën) verbetert en wellicht een verdere ontwikkeling van prediabetes of diabetes kan tegengaan.

Fitter
‘Bij dit onderzoek zijn twintig mensen zonder en twintig mensen met diabetes type 2 betrokken', legt Schrauwen uit. ‘Bij deze mensen gaan we het functioneren van de mitochondriën voor en na een trainingsprogramma analyseren.'

Drie trainingen per week
Het trainingsprogramma bestaat uit drie trainingen per week van anderhalf uur, gedurende twaalf weken. De mensen trainen zowel op kracht als op conditie. Schrauwen: ‘Wat we nu al kunnen zeggen is dat de deelnemers zich fitter gaan voelen en dat hun insulinegevoeligheid toeneemt. Of de functie van de mitochondriën ook verbetert, weten we binnenkort.'
facebook google plus