logo bloedsuiker
    Uitgave 06 - 2008, jaargang 23
Oproep! Diabetes op het witte doek
Memento
In Memento (2000) is de hoofdrolspeler Leonard Shelby (Guy Pierce) op zoek naar de moordenaar van zijn vrouw. Dit is een lastige klus voor hem omdat hij vanaf het moment dat zijn vrouw vermoord is, geen herinneringen meer kan aanmaken. Alles wat hij doet, is hij tien minuten later weer vergeten. Hij gebruikt polaroid foto's en tatoeages op zijn lichaam als een surrogaatgeheugen.

In deze film is een kleine rol weggelegd voor het spuiten van insuline. Leonard heeft in zijn verleden, toen hij werkte als detective bij een verzekeringsmaatschappij, ooit te doen gehad met een man met een soortgelijke vorm van geheugenverlies. Deze man gaf zijn vrouw dagelijks meerdere insuline-injecties. Leonard verbaasde zich erover dat hij ondanks zijn geheugenverlies toch in staat was zo'n gecompliceerde handeling uit te voeren. Het blijkt wel lastig dat de man tien minuten nadat hij de insuline heeft toegediend, zich dit niet meer kan herinneren.

Memento is geregisseerd door Christopher Nolan en wordt, naast Guy Pierce, vertolkt door Carrie-Anne Moss en Joe Pantoliano.  

Heeft u ook een film gezien waarin diabetes of een aan diabetes gerelateerd onderwerp een rol speelt? Mail het naar: redactie@bloedsuiker.nl.
facebook google plus