logo bloedsuiker
    Uitgave 06 - 2008, jaargang 23
Professional
In de "Professional" neemt u een kijkje achter de schermen bij mensen die in de diabeteszorg werken. In dit nummer is het woord aan praktijkondersteuner Petra Groeneveld.

Uw beroep?
Ik ben in twee verschillende huisartsenpraktijken in Aalsmeer werkzaam als praktijkondersteuner. Naast mijn werkzaamheden als praktijkondersteuner diabetes heb ik ook een spreekuur voor mensen met astma/copd.

Verder start ik binnenkort met een hypertensiespreekuur en breng ik mensen met CVR (cardiovasculair risico) in kaart. Wanneer iemand de diagnose diabetes heeft gekregen, zit hij/zij met veel vragen. De huisarts heeft hier onvoldoende tijd voor.

Deze mensen komen dan bij een praktijkondersteuner op het spreekuur. Ik leg het ziektebeeld uit, geef informatiefolders mee en vertel hoe vaak en wat we controleren. De huisarts heeft bij een eerste controle al medicatie voorgeschreven en de persoon zonodig naar een diëtiste verwezen. Twee of drie weken later volgt een tweede controle waarbij we een uitgebreider bloedonderzoek doen en de bloeddruk meten. Ik controleer het gewicht, de BMI (Body Mass Index), de tailleomtrek en de voeten.

Ook verwijs ik iemand door naar de oogarts.
Mensen die overgezet worden op insuline stel ik samen met de huisarts in en zij worden tijdens de instelfase wekelijks begeleid. Ik doe eigenlijk alles wat er zoal bij diabetes komt kijken.

Uw relatie met diabetes?
Ik ben van huis uit al 23 jaar doktersassistente en prikte al regelmatig nuchtere glucose bij mensen met diabetes. Vijf jaar geleden ben ik me gaan specialiseren als praktijkondersteuner. Het bevalt me goed. Hoe meer ik van het ziektebeeld diabetes te weten kom, hoe interessanter het wordt.

Uw missie?
Ik hoop er toe bij te dragen dat mensen met diabetes hun leefstijl aanpassen om complicaties op latere leeftijd te voorkomen. Veel mensen met diabetes hebben geen klachten. Het is dan moeilijk om ze ervan te overtuigen dat ze door aanpassingen in hun leefpatroon, complicaties op de langere termijn kunnen vermijden of uitstellen. Ik blijf hier constant op hameren en probeer deze mensen op een positieve manier te motiveren.

Belangrijk leermoment?
Ik ben zelf erg ziek geweest waardoor ik een jaar lang onder behandeling ben geweest en nog elke drie maanden onder controle sta. Ik weet als geen ander dat het belangrijk is dat een hulpverlener zich inleeft in de persoon die ziek is en dat je er rekening mee houdt dat je alle informatie gedoseerd brengt.

Wat kan beter?
Ik denk dat wij hier in Aalsmeer al goede diabeteszorg aanbieden. Wij checken bijvoorbeeld elke drie maanden het Hb1Ac van de mensen met diabetes. Verder moeten de mensen natuurlijk toch ook zelf aan de gang en ik stimuleer hen zoveel mogelijk om hun leefstijl aan te passen.

We hebben goede contacten met fysiotherapeuten voor bewegingsprogramma's en sportscholen. Als mensen bepaalde dingen echt niet willen, probeer ik er achter te komen waarom ze iets niet willen. Mensen gaan er zo op een andere manier naar kijken en dat kan hun helpen om toch de omschakeling te maken.

Wat als u zelf diabetes zou hebben?
Ik zou er alles van willen weten. Want hoe meer je van iets afweet, hoe makkelijker het wordt om de aanwijzingen en leefregels op te volgen. Verder zou ik alle handvatten en adviezen die worden aangeboden, aanpakken.
facebook google pluspetragroeneveld
Praktijkondersteuner Petra Groeneveld: ‘Veel mensen met diabetes hebben geen klachten. Het is dan moeilijk om ze ervan te overtuigen dat ze door aanpassingen in hun leefpatroon, complicaties op de langere termijn kunnen vermijden of uitstellen’