logo bloedsuiker
    Uitgave 05 - 2008, jaargang 23
Reizen door de tijd
Diabetes heb je altijd... Op het strand van Curaçao, in het vliegtuig naar Thailand en in de bergen in Zuid-Amerika. Intercontinentaal vliegen en het reizen met tijdsverschillen valt niet altijd mee. Hieronder de tips van de Diabetesvereniging Nederland (DVN).

Spuitschema
Als u meer dan twee uur oost- of westwaarts vliegt, krijgt u te maken met tijdsverschillen, waardoor een reisdag langer of korter wordt. Het kan dan nodig zijn uw insulineschema of het innemen van tabletten aan te passen. Dat is voor iedereen anders. Overleg daarom altijd met uw arts of diabetesverpleegkundige hoe u op de dagen van vertrek en aankomst uw diabetes het beste kunt regelen. Vraag ook hoe u uw spuitschema of medicatie aanpast aan eventuele andere eet- en slaaptijden.

Overbruggen
Als u insuline gebruikt, houdt dan in ieder geval tot vlak voordat u het vliegtuig instapt, uw normale schema aan. Gebruik tijdens de vlucht kortwerkende insuline om het tijdsverschil te overbruggen en controleer tijdens de reis regelmatig uw bloedglucosewaarden.

Informatiefolder
In de voorlichtingsfolder "Voorlichting Diabetes Reizen" vindt u naast nuttige vakantietips, ook een aantal voorbeelden van manieren waarop u uw spuitschema kunt aanpassen tijdens een verre vliegreis. Deze folder kunt u aanvragen bij
Novo Nordisk, tel. (0172) 44 94 94.

Vraag ook de folder "Vakantie" aan via de Diabeteslijn
(033) 46 30 566. Leden van de DVN kunnen het dossier diabetes -> vakantie downloaden op www.dvn.nl.
facebook google plusreizendoordetijd
Als u te maken krijgt met tijdsverschillen kan het zijn dat u uw medicatie moet aanpassen