logo bloedsuiker
    Uitgave 03 - 2008, jaargang 23
Nieuws van de Diabetesvereniging Nederland: cholesterol
Cholesterol speelt een belangrijke rol in ons lichaam. We kunnen niet zonder, maar een teveel van deze stof is ook niet goed. Wat is cholesterol en wat is de relatie met diabetes?

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft. Het wordt vooral door ons eigen lichaam aangemaakt, maar het zit ook in onze voeding. Voeding bevat zowel onverzadigde (goede) als verzadigde (slechte) vetten. De verzadigde vetten verhogen de cholesterolaanmaak van het lichaam, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Verzadigde vetten zitten vooral in volle zuivelproducten, vet vlees, koek, gebak en snacks. Onverzadigde vetten helpen hart- en vaatziekten voorkomen en zitten bijvoorbeeld in olijfolie, zachte margarines, noten en vette vissoorten.

Diabetes
Normaliter zorgt de lever voor de aanmaak van cholesterol, maar ook dat deze stof weer uit het lichaam verdwijnt als er een overschot is. Hierbij wordt de lever aangestuurd door het hormoon insuline. Bij mensen met diabetes type 2 is de insulinehuishouding verstoord waardoor in de vetstofwisseling veranderingen optreden. De lever reageert hierop met een hogere cholesterolproductie. Ook bij overgewicht kan de lever de cholesterolproductie verhogen.

Informatie
Het ledenblad van de DVN, Diabc besteedde in februari aandacht aan cholesterol en diabetes. Als u nu lid wordt, kunt u deze nog toegestuurd krijgen. Ook heeft de DVN onlangs de folder 'Diabetes en cholesterol' vernieuwd. Deze folder is gratis te downloaden van www.dvn.nl en op te vragen bij de Diabeteslijn: (033) 463 05 66 of via info@dvn.nl .
facebook google plus