logo bloedsuiker
    Uitgave 04 - 2007, jaargang 22
Kies voor producten met een lage glykemische index

Om te voorkomen dat uw bloedglucose na de maaltijd een enorme glucosepiek laat zien, kunt u kiezen voor producten met een lage glykemische index.


Glykemische index (GI) is een maat voor de snelheid waarmee koolhydraten worden op­genomen in het bloed. Er bestaan snelle koolhydraten (bijvoorbeeld suiker) en lang­zame koolhydraten (bijvoorbeeld een appel). Producten met een hoge GI worden snel op­genomen in het bloed. Ze laten het glucosegehalte snel stijgen, vaak met een piek. Langzame koolhydraten worden langzaam opgenomen met als gevolg dat het glucosegehalte in het bloed geleidelijker stijgt en minder zal pieken. Producten met een lage GI hebben nog een voordeel. Ze zorgen ervoor dat mensen na het eten minder snel weer honger krijgen, omdat deze producten langzamer worden verteerd.


Gezond eetpatroon
Voeding met een lage GI past bij een gezond eetpatroon, met veel groente, fruit, peulvruchten, volkoren producten en weinig toegevoegde suiker.
Enkele voorbeelden van producten met een lage GI zijn: magere yoghurt, melk, appel, tomatensap, witte bonen, havermout, banaan. Producten met een hoge GI zijn bijvoorbeeld: witte rijst, energiereep, gekookte aardappel, sportdrank, snelkookrijst, cornflakes, suiker.Meer hierover leest u in het archief van www.bloedsuiker.nl, uitgave 03, jaargang 19.facebook google plus