logo bloedsuiker
    Uitgave 04 - 2007, jaargang 22
Koolhydraatrijke voeding slecht voor bloedvaten

Uit onderzoek blijkt dat ook bij mensen zonder diabetes hogere glucosewaarden na de maaltijd samengaan met meer aderverkalking.


Marjan Alssema onderzocht wat de effecten zijn van de vet- en glucosespiegels na een maaltijd op het risico van hart- en vaatziekten Het is bekend dat mensen met diabetes type 2 meer aderverkalking hebben. Nu blijkt dat ook bij gezonde personen een hogere bloedglucose na de maaltijd samengaat met meer aderverkalking. Dat concludeert dr. Marjan Alssema in het onderzoek waarop zij 15 mei promoveerde aan VUmc in Amsterdam. Alssema onderzocht in een vierjarige studie 160 vrouwen tussen de 50 en 65 jaar, met en zonder diabetes type 2. Ze wilde weten wat de effecten zijn van de vet- en glucosespiegels na een maaltijd op het risico van hart- en vaatziekten. Voor de vraagstelling koos ze bewust voor meting na de maaltijd. Want in de westerse wereld zijn we het grootste deel van de dag niet nuchter. De gebruikelijke nuchtere metingen zeggen dus niet alles over hoe het lichaam reageert op een maaltijd.


Aderverkalking
Nu blijkt dat verstoringen in zowel glucose- als vetstofwisseling na de maaltijd behoorlijk veel invloed hebben. Een hogere bloed­glucose na de maaltijd gaat zelfs bij gezonde personen samen met meer aderverkalking. Die relatie is sterker dan die tussen nuchtere bloedglucose en aderverkalking. En verrassend genoeg maakt het niet uit of de glucose wordt gemeten na een vetrijke maaltijd of na een (vetarme) koolhydraatrijke maaltijd. Deze onderzoeksresultaten leiden nog niet tot concrete adviezen voor de consument, wel ligt het voor de hand dat niet te veel eten en genoeg beweging na de maaltijd een gunstig effect kunnen hebben. Of dit werkelijk helpt moet blijken uit verder onderzoek.facebook google plus