logo bloedsuiker
    Uitgave 04 - 2007, jaargang 22
Nieuw! Online kookprogramma voor mensen met diabetes

Eten is lekker en koken is leuk. Ook als je diabetes hebt! Dat straalt van het beeldscherm af als u het nieuwe online kookprogramma op de website van Young Voices bekijkt. In enkele filmpjes van het programma "Koken in Beeld" is Rosa te zien, een meisje van achttien jaar met diabetes. Bloedsuiker sprak met haar en met diëtiste Corine Vernooij die het programma begeleidt.


Voor de site eetjemetonsmee.nl bezochten Rosa de Bont (l) en Justine Badloe  Rungis in Parijs / Foto’s  Robert van der Zwart Steeds vaker krijgen ook jonge mensen diabetes. Om de communicatie met en over jongeren met diabetes te verbeteren heeft Novo Nordisk in 2006 Young Voices opgericht. Dit is een panel dat bestaat uit jongeren met diabetes type 1 of type 2. Deze jongeren willen de wereld laten weten wat diabetes is en er de aandacht op vestigen. Het internet, met chatmogelijk­heden en Youtube-achtige filmpjes, is tegenwoordig dé manier om jongeren te bereiken. Dat hebben ze bij Young Voices ook begrepen. De website bestaat voor­namelijk uit filmpjes. Chatten kan men er binnenkort ook. De panelleden van Young Voices stellen zich in korte filmpjes voor en ze bespreken allerlei aspecten van het leven met diabetes. Geen zware kost, maar vlotte alledaagse filmpjes met een positieve boodschap.En het werkt. De website wordt veelvuldig bekeken. Nieuw op de website is het online kookprogramma met een positieve insteek, om te benadrukken dat ook mensen met diabetes van eten kunnen genieten.


Culinair Mekka
Op een van de filmpjes zien we panelleden Rosa, Justine en Bas in het culinaire Mekka van Europa: Rungis in Parijs. Onder begeleiding van kok Lou Borrani kijken ze hun ogen uit in de hallen vol vlees, gevogelte, vis en groenten. En ze leren meteen een heleboel over gezonde vetten in vis, de koolhydraten in peulvruchten en het vetgehalte van vlees. Rosa heeft al vanaf haar achtste jaar diabetes. Ze gaat langzaam de stap maken naar een zelfstandig leven, volgend jaar wil ze gaan studeren. Leren koken is dus belangrijk.


Parijs
'Door mijn diabetes ben ik toch altijd veel bezig met wat ik eet', zegt Rosa. Ze vond de trip naar Parijs heel erg leuk: 'Het was wel een erg lange dag en vroeg uit bed, maar fantastisch! Je kunt je niet voorstellen hoe groot het daar is en hoeveel soorten vlees, vis en groente daar verkrijgbaar zijn. En alles supervers. Ik houd bijvoorbeeld erg van vlees. Samen zijn we de verschillende soorten vlees gaan bekijken. Lou legde ons uit waar de verschillende stukken vlees vandaan kwamen. En dan zie je waar de mooie magere stukken zitten zoals biefstuk en ossenhaas en waar de minder magere stukken.'


Lekker en gezond gaan samen
De trip naar Parijs was een voorbereiding op de kooklessen die ook in filmpjes op de website staan. In een kookstudio in Zeist zien we Rosa aan de slag onder begeleiding van kok Michiel Spitzer. Ze bereiden een carpaccio van ossenhaas, een kogelbiefstukje met peultjes en gebakken aardappels uit de oven en een nagerecht van gebakken appel: een tarte-tatin. Rosa stelt volop vragen en Michiel geeft geduldig uitleg. Na afloop worden de gerechten met dietiste Corine Vernooij besproken. Rosa: 'Als je diabetes hebt, is het belangrijk dat je gezond eet, maar je wilt natuurlijk ook lekker eten. Gelukkig kan dat heel goed samen gaan. Ik denk dat we dat op de filmpjes heel goed laten zien.'


Een goed initiatief
Corine Vernooij is al veertien jaar dietist bij het Mesos Diabetes Centrum in Utrecht. Toen ze gevraagd werd mee te werken aan dit online kookprogramma heeft ze geen moment getwijfeld: 'Gezond eten is zo belangrijk. Voor iedereen, en helemaal voor iemand die diabetes heeft. Juist in de filmpjes is heel goed te zien dat gezond eten vooral ook heel erg smakelijk kan zijn.' Op de filmpjes zien we hoe Corine samen met Bas, Rosa en Justine de gekookte maaltijden bespreekt. Corine Vernooij: 'We hebben het over de koolhydraten in de maaltijden en hoe je kunt inschatten hoeveel koolhydraten ergens in zitten. Als je weet wat je eet, kun je ook je insuline hier flexibel op aanpassen. Ook praten we over de soort vet. Zo is het vet in vis voornamelijk gezond onverzadigd vet. Dus vis kan best wat vetter zijn. Dat is zelfs gezond. Vlees daarentegen bevat vooral de ongezonde verzadigde vetten. Bij vlees kunt u dus het beste voor mager gaan.' Corine vindt de filmpjes op de website een heel goed initiatief. Zo kan iedereen in zijn eigen tijd de informatie tot zich nemen. En wat ze heel belangrijk vindt: 'Het word allemaal zo positief gebracht. Diabetes is geen aparte ziekte waarbij je niks meer mag eten. Dat idee bestaat nog vaak. Niet alleen bij mensen die pas de diagnose hebben gekregen maar ook bij vrienden, familie of kennissen. Ook zij kunnen wat aan deze filmpjes hebben. Al was het maar om ideeën op te doen voor de feest­dagen.'


Tips van dietiste Corine Vernooij

- Eet wat je lekker vindt en geniet ervan
- Eet veel groente en fruit en juist weinig vlees
- Neem twee keer per week vis
- Let op het vet en kies voor magere en halfvolle varianten bij kaas en zuivel
- Vervang boter door olie of vloeibare margarine
- Ken de koolhydraatgetallen van veelvoor­komende voedingsmiddelen.




Het online kookprogramma is te vinden op www.eetjemetonsmee.nl. U kunt de recepten ook van de website downloaden compleet met koolhydratenlijst.



facebook google plus