logo bloedsuiker
    Uitgave 02 - 2007, jaargang 22
Recepten uit verschillende keukens

Traditionele recepten gaan vaak van moeder naar dochter, zeker in het buitenland. Soms wordt er een persoonlijke draai aan gegeven en soms blijft een recept generatie op generatie bewaard. Traditionele recepten horen bij de cultuur van een land en laten iets zien over de gewassen die er groeien en de dieren die er leven. Het is leerzaam, inspirerend en lekker om eens een recept uit een ander land te proberen. Zeker onderstaande recepten. Deze authentieke recepten zijn aangepast zodat ze passen binnen de richtlijnen voor mensen met diabetes.

Biber salšasi is een paprikapuree. Het is onder andere te koop in Turkse winkels.

Turkse türlü (stoofschotel van vlees en groenten)*
Ingrediënten voor 4 personen:
5 aardappels
1 à 2 aubergines
2 groene paprika's
5 tomaten
2 el olie
300 g mager lamsvlees, in blokjes gesneden
50 g biber salçasi (Turse paprikapuree, bijvoorbeeld van het merk Öncü)
2 dl water citroensap van 2 citroenen
zout en peper



Bereidingswijze:
1. Aardappels schillen, en in blokjes snijden. Aubergines, paprika's en tomaten schoonmaken en in blokjes snijden.
2. Vlees in blokjes snijden en met peper en een beetje zout bestrooien. In koekenpan olie verhitten en vlees dichtschroeien. Biber salçasi toevoegen en meebakken.
3. Groenten, water en citroensap aan vlees toevoegen en het geheel in 40 à 45 min. gaarstoven.
4. Met zout en peper op smaak brengen. Lekker met Turks brood.



Bevat per eenpersoonsportie 420 calorieën - 21 g eiwit - 14 g vet, waarvan 4 g verzadigd vet - 33 g koolhydraten - 9 g vezels


* Het receptidee voor de Turkse türlü is afkomstig uit de folder 'Let-op-Vet in de Turkse keuken' van thuiszorg Enschede-Haaksbergen



Leidse kaas wordt gemaakt van afgeroomde melk en komijnzaad. Bij echte Leidse kaas staan twee sleutels op de korst.

Hollandse witlof met kaassaus, biefstuk en krieltjes
Ingrediënten voor 4 personen: 800 g krieltjes in schil
8 struikjes witlof
2 rode uien
4 biefstukjes op kamertemperatuur
2 el olijfolie 200 ml kookroom light (flesje à 250 ml)
150 g Leidse kaas (20+ kaas met een pittige smaak)



Bereidingswijze:
1. Krieltjes schoonborstelen, wassen en halveren. In pan krieltjes in 10-15 min. gaarkoken.
2. Witlof schoonmaken, bittere kern verwijderen en witlof halveren. In grote pan witlofstronkjes in 8 min. beetgaar koken. Uien in ringen snijden.
3. Grillpan verwarmen. Biefstukjes en uiringen dun met olie bestrijken en met (versgemalen) peper bestrooien. Biefstuk in 2-3 minuten per kant van buiten bruin en van binnen rosé grillen. Uiringen naast de biefstuk grillen tot ze bruin zijn.
4. In steelpan room en kaas verwarmen tot kaas gesmolten is. Saus met beetje zout en peper op smaak brengen.
5. Witlofstronkjes in vergiet laten uitlekken, vocht er voorzichtig uitdrukken.
6. Witlof over vier borden verdelen. Kaassaus erover schenken. Aardappels en biefstuk naast witlof serveren. Uiringen op biefstuk leggen.



Bevat per eenpersoonsportie 465 calorieën - 24 g eiwit - 16 g vet, waarvan 7 g verzadigd vet - 55 g koolhydraten - 12 g vezels



Een tajine is een aardewerk schaal met een kegelvormige deksel.

Marokkaanse tajine met tilapia**
Ingrediënten voor 4 personen:
1 bosje platte peterselie
0,5 bosje koriander
2 uien
3 tomaten
150 g sperciebonen
200 g wortels
600 g tilapia (of roodbaars of koolvis)
4 el olie
1 tl gemalen gember
0,25 tl kurkuma
0,25 tl paprikapoeder
0,5 tl saffraan peper en zout
1 courgette



Bereidingswijze:
1. Peterselie en koriander zeer fijn hakken. Uien pellen en snipperen. Tomaten schoonmaken en in plakken snijden. Boontjes schoonmaken en halveren. Wortel in plakjes snijden. Vis in stukken van ongeveer 5 bij 5 snijden.
2. In tajine olie verhitten en vis aanbakken. Heeft u geen tajine in huis dan kunt u ook een braadpan met deksel gebruiken. Ui, kruiden en specerijen toevoegen en even laten sudderen. Naar smaak een beetje zout en peper toevoegen.
3. Ca. 150 ml heet water over vis schenken zodat vis nèt onder staat. Tomaat, boontjes en wortel over vis verdelen. Circa 5 min. laten sudderen.
4. Courgette in plakken snijden en over rest van groenten verdelen. Vervolgens 15 min. laten sudderen.
5. Lekker met (Marokkaans) brood.



Bevat per eenpersoonsportie 310 calorieën - 32 g eiwit - 16 g vet, waarvan 2 g verzadigd vet - 9 g koolhydraten - 5 g vezels


** Dit receptidee is afkomstig van het project 'Gezond kopen, gezond koken' van GGD Amsterdam



Kouseband is pittiger van smaak dan sperciebonen. Als u geen kouseband kunt vinden, kunt u deze groenten vervangen door sperciebonen.

Surinaamse rijst met kip en kouseband
Ingrediënten voor vier personen:
0,5 verse Madame Jeanette peper
2 uien
2 teentjes knoflook
3 takjes verse selderij
400 g kipfilet
500 g kouseband (of eventueel sperciebonen)
3 el olie
300 g Surinaamse rijst
0,5 tl kardemom
0,5 tl kaneel
0,5 tl nootmuskaat
0,25 tl kruidnagel
peper
1 tl komijn
0,5 tl korianderpoeder
2 kopjes tomatensap



Bereidingswijze:
1. Peper schoonmaken en in ringen snijden. Ui en knoflook pellen en snipperen. Selderij fijnhakken. Kipfilet in blokjes snijden. Kouseband schoonmaken en in stukken van ca. 3 cm snijden.
2. In wok olie verhitten. Kip rondom bruin bakken. Kip uit wok nemen en in aluminiumfolie warm houden.
3. Rijst volgens gebruiksaanwijzing bereiden.
4. In olie van kip ui, knoflook, Madame Jeanette, kruiden en specerijen roerbakken. Kip, kouseband en tomatensap toevoegen en afgedekt 12 min. zachtjes laten stoven.
5. Rijst met kip en kouseband serveren.



Bevat per eenpersoonsportie 555 calorieën - 31 g eiwit - 18 g vet, waarvan 4 g verzadigd vet - 66 g koolhydraten - 6 g vezels



facebook google plus