logo bloedsuiker
    Uitgave 01 - 2007, jaargang 22
Gezonde kindervoeding bij diabetes of overgewicht

Bloedglucosewaarden controleren als je net lekker aan het spelen bent, regelmatig naar het ziekenhuis, een hypo in de klas of tijdens zwemles… Het valt niet mee om diabetes te hebben als je jong bent. Gelukkig is een gezonde voeding voor een kind mét diabetes nagenoeg hetzelfde als voor een leeftijdsgenoot zonder diabetes.


Leer kinderen verleidingen te weerstaan In feite zijn de voedingsadviezen voor een kind met diabetes niet anders dan voor een kind zonder diabetes.' Aan het woord is Ines von Rosenstiel. Zij werkt als kinderarts in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Daarnaast is ze een van de oprichtsters van "Kids in Balance" (zie kader). Von Rosenstiel: 'Voor alle kinderen geldt dat het goed is als ze gevarieerd en gezond eten. Diabetes of niet. Voor kinderen met diabetes ligt wel iets meer nadruk op minder vet en weinig verzadigd vet eten, maar dat is eigenlijk voor iedereen goed. En voor wie een mixinsuline gebruikt, is regelmatig eten en een redelijk vaste koolhydraatinname belangrijk. Bij gebruik van een pomp of intensief insulineschema is de insuline aan te passen aan de koolhydraatinname. Om de bloedglucosewaarden binnen bepaalde grenzen te houden, is het aanpassen van insuline aan onder andere koolhydraatinname en lichamelijk activiteit wel nodig.'


Overgewicht
Vroeger werd diabetes type 2 ook wel oudersdomsdiabetes genoemd. Een naam die niet meer past. Tegenwoordig krijgen namelijk steeds meer mensen al op jonge leeftijd diabetes type 2. Dit aantal loopt op door de toename aan overgewicht. Von Rosenstiel: 'Als ik naar kinderen met diabetes type 2 kijk, dan hebben ze eigenlijk allemaal ernstig overgewicht. Dit betekent dus dat een kind met ernstig overgewicht een grote kans heeft deze vorm van diabetes te ontwikkelen. We hebben in ons ziekenhuis 300 kinderen tot 18 jaar met overgewicht onderzocht. Samen met onderzoekster Mariska van Vliet ontdekte ik tijdens deze studie dat ongeveer 33% van de kinderen met obesitas ook insulineresistent was!' Bij insulineresistentie zijn de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline, dit is een voorloper op het ontwikkelen van diabetes type 2. Deze insulineresistentie is te verbeteren door af te vallen.


Diamant
Eenmaal overgewicht? Volgens Von Rosenstiel is het dan belangrijk om te kijken of de eigenwaarde van het kind verlaagd is. Is dit het geval, dan is het belangrijk daar eerst iets aan te doen: 'Het is nou eenmaal lastig voedings- en bewegingsadviezen op te volgen als je niet lekker in je vel zit. Om te kunnen veranderen en veranderingen vast te houden, hebben kinderen geloof in zichzelf nodig. Ik zeg kinderen wel eens dat ieder kind een diamant is. Diamanten kunnen allerlei vormen hebben: lang, rond, hoekig, klein, maar hij blinkt altijd. Stof en aarde kunnen ervoor zorgen dat je de straling van de diamant niet ziet. Door de diamant te poetsen zie je hem weer blinken. En zo werkt dat ook met kinderen. Dus poets de eigenwaarde op en laat ieder kind weer stralen.' Von Rosenstiel heeft tips voor ouders die hun kind wat meer eigenwaarde willen geven. 'Laat uw kind bijvoorbeeld eens door de kamer lopen als een statige, trotse koning. En laat uw kind ook praten als een koning: met een luide en duidelijke stem. En richt uw blikveld op kracht, niet op falen. Prijs het kind dus voor dingen die het goed doet, geef complimentjes!'Goed voorbeeld
Als de eigenwaarde eenmaal goed is, kan ook een start worden gemaakt met een gezonde leefstijl. En goed voorbeeld doet goed volgen. Von Rosenstiel: 'Maak zelf als ouder gezonde keuzes bij het doen van de boodschappen en neem de tijd om in de keuken te staan en lekker en gevarieerd te koken. Ook sporten mag de nodige aandacht hebben. Een kind dat opgroeit in een bewust gezin, ziet dat als normaal en past zich automatisch aan. Von Rosenstiel realiseert zich dat bijzondere dagen, zoals een feest- of verjaardag, lastig kunnen zijn voor een kind. Je hier vooraf al bewust van zijn is volgens Von Rosenstiel de sleutel tot succes: 'Het kan helpen een moeilijke situatie na te spelen met het kind. Speel bijvoorbeeld een bezoek aan de tante die vaak met de snoeptrommel langskomt. Een kind kan oefenen door te zeggen "deze keer niet, dank u wel", of "heeft u ook iets gezonders?". Probeer dus binnen het gezin lastige momenten te bespreken en een plan te maken. Ook een goed plan is die feestdag meedoen, mmaar de dag daarop extra opletten. Of wel meedoen, maar kleine beetjes nemen. Het is maar net wat bij het kind past en wat het zelf een goed plan vindt.' Tot slot: heeft het kind z'n best gedaan om zich aan het plan te houden? Dan is een beloning, zoals een tijdschrift of bioscoopkaartje op z'n plaats. In ieder geval geen snoep. En prijs het voor de inzet, dat zorgt weer voor wat extra eigenwaarde.Kids in Balance
Kids in Balance© is speciaal ontwikkeld voor kinderen op de basisschool. In drie (inter-)actieve workshops leren kinderen van acht tot en met twaalf jaar van alles over je goed voelen, zelfvertrouwen hebben, gezond eten en veel bewegen. De workshops vinden onder schooltijd plaats met de hele klas. Samen met follow-upmateriaal voor de leerkracht en een boekje vol weetjes, tips en recepten bieden de workshops een stevige basis om in balans te komen - en te blijven! Meer informatie over dit project vindt u op www.balancematters.org.


Geadviseerde hoeveelheden voedingsmiddelen per dag volgens het Voedingscentrum
 

1-4 jaar  4-12 jaar
Brood 1-3 sneetjes  3-5 sneetjes
Aardappelen (of rijst, pasta of peulvruchten) 75 gram (1,5 aardappel of opscheplepel) 100-150 gram (2-3 aardappelen of opscheplepels)
Groente 75 gram (1-2 groentelepels) 150 gram (3 groentelepels)
Fruit  1,5 vrucht (150 gram) 2 vruchten (200 gram)
Zuivel 300 ml melk(producten) en 10 gram kaas (0,5 plak) 300 ml melk(producten) voor de jongste kinderen, 450-600 ml melk(producten) voor de oudste kinderen, 10-20 gram kaas (0,5-1 plak)
Vlees(waren), vis, kip, ei of vleesvervangers  50 gram  50-100 gram
Halvarine, margarine, bak- en braadproducten  15 gram 

15-35 gram

Dranken 0,8 liter  1-1,5 liter

  
 
  
   
 

facebook google plus