logo bloedsuiker
    Uitgave 04 - 2002, jaargang 17
Zwangerschapsdiabetes
Een verhaal apart

Twee tot vier procent van alle vrouwen in Nederland krijgt tijdens de zwangerschap diabetes. Deze zogenaamde zwangerschapsdiabetes verdwijnt meestal na de bevalling. Wel hebben deze vrouwen vijftig procent kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes op latere leeftijd. Ook de kinderen van deze vrouwen hebben een verhoogde kans op het krijgen van type 2 diabetes.


Omdat zwangerschapsdiabetes dikwijls pas begint in het tweede trimester van de zwangerschap, hebben deze vrouwen geen verhoogde kans op het krijgen van kinderen met aangeboren afwijkingen. Wel krijgen ze vaak zware baby's (macrosomie = Latijn voor groot lichaam') en dit kan leiden tot complicaties tijdens de bevalling.

Het verraderlijke aan zwangerschapsdiabetes is dat veel vrouwen er niets van merken. In Nederland bestaat geen overeenstemming of en hoe vrouwen tijdens de zwangerschap gecontroleerd moeten worden op het eventueel voorkomen van diabetes. De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) adviseert vrouwen uit de risicogroep (zie kader) tussen de 24ste en 28ste zwangerschapsweek te controleren, evenals vrouwen die een erg zware baby dragen of die veel vruchtwater hebben.
Afhankelijk van de ernst van de zwangerschapsdiabetes krijgen de vrouwen een dieet of worden ze ingesteld op insuline.Risicofactoren zwangerschapsdiabetes

Vrouwen die voldoen aan n van onderstaande punten hebben een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes

  • Leeftijd: ouder dan 25 jaar
  • Overgewicht vr de zwangerschap 
  • Diabetes bij een eerstegraads familielid 
  • Voorgeschiedenis met gestoorde glucosetolerantie
  • Eerder een gecompliceerde zwangerschap door macrosomie (zwaar kindje), groeivertraging in de baarmoeder, sterfte in de baarmoeder of zwangerschapsvergiftiging.
  • Bevolkingsgroep met verhoogd risico.
facebook google plus